Alaselän rasitusvammojen kuntoutus ja ennaltaehkäisy
Alaselän rasitusvammat ovat yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista, erityisesti nuorilla urheilijoilla, joka voivat ilmetä esimerkiksi rasitusmurtumana. Vaikka suurin osa selkäkivuista on hyvälaatuisia ja itsestään paranevia, nuorten kohdalla oireet on aina syytä ottaa vakavasti.
Spondilolyysi
Lannerangan nikaman takakaaren (pars interartikularis) rasitusmurtuma tai höltymä, eli spondylolyysi. Vamman aiheuttaa tyypillisesti ylikuormitus, johon liittyy kiertoja taaksetaivutusliikkeet lannerangassa. Tyypillinen oire on rasitukseen liittyvä alaselkäkipu, erityisesti taakse taivutuksissa.
Rasitus osteopatialla viitataan rasitusmuutokseen, spondylolyysin esiasteeseen, jossa murtumalinjaa ei vielä ole havaittavissa magneettikuvassa. Yli 90% rasitus osteopatiasta tai spondylolyysistä esiintyy lannerangan alimmassa L5-nikamassa. Murtuma voi esiintyä nikamassa toispuoleisena tai molemmin puolin. Hoitamattomana spondylolyysi voi johtaa spondylolisteesiin, eli nikaman siirtymään.
Ensisijaisesti hoito on aina konservatiivinen, eikä vaadi leikkaushoitoa. Akuutissa vaiheessa alaselän kuormittavia harjoituksia, kuten juoksua ja hyppyjä tulee välttää noin 2-3kk ajan. Suositeltavaa on hyvä lihaskunnon ylläpitäminen ja liikunnan suosiminen, EI LIIKUNNAN VÄLTTÄMINEN !
Ennaltaehkäisyn kulmakivet
1. Yksilöllinen kuormituksen hallinta: Kuormituksen määrä, intensiteetti ja palautuminen tulee suhteuttaa urheilijan ikään ja kehitysvaiheeseen. Kasvupyrähdyksen aikana rasitusvammariski kasvaa.
2. Keskivartalon hallinta ja lihasvoima: Hyvä kehonhallinta ja vahva keskivartalo ovat keskeisiä alaselkävammojen ennaltaehkäisyssä. Neuromuskulaarinen harjoittelu, kuten tasapaino-, ketteryys- ja loikkaharjoitteet, tukevat dynaamista stabiliteettia.
3. Liikkuvuus ja lihastasapaino: Esimerkiksi jääkiekossa asymmetriset kuormitukset ja luisteluasennot voivat johtaa lihasepätasapainoon (esim. lonkankoukistajien ja pakaroiden suhteen). Tämän huomioiminen harjoittelussa on tärkeää.
4. Riittävä uni ja ravitsemus: Palautuminen tapahtuu enimmäkseen unen aikana. Univaje lisää loukkaantumisriskiä merkittävästi. Myös energiansaannin tulee vastata harjoittelun vaatimuksia.
Yhteenveto
Alaselän rasitusvammojen hoito ja ennaltaehkäisy vaativat kokonaisvaltaista näkemystä urheilijan kuormituksesta, kehitysvaiheesta ja harjoitusympäristöstä. Fysioterapeutti on tärkeä kumppani sekä vamman hoidossa että sen ennaltaehkäisyssä. Kun huomioimme kehonhallinnan, kuormituksen ja palautumisen tasapainon, voimme vähentää riskejä ja mahdollistaa turvallisen harjoittelun ja kehittymisen.
Tarvitsetko apua alaselän kipujen kuntoutuksessa tai niiden ennaltaehkäisyssä? Ota yhteyttä ja varaa aika vastaanotolle – autan sinua palaamaan takaisin pelikentille vahvempana kuin ennen.